beste velgenreiniger

5 beste accessoires om je velgen te reinigen

Geschreven door: Leon Verstraaten

|

|

Tijd om te lezen 7 min

Als mensen denken aan het wassen van hun auto, denken ze vaak aan een schone blinkende wagen met een glanzende lak. Echter is het uitgebreid reinigen van je velgen essentieel. Vuil, remstof en anderen verontreinigen kunnen zich makkelijk ophopen in je velgen. Dit zorgt ervoor dat de staat van je velg achteruit gaat. Een goede reiniging van de velgen kan daarom ook niet alleen de gehele uitstraling van je velgen verbeteren, maar ook de levensduur van je wielen verlengen. Helaas is het goed schoonmaken van je velgen niet altijd even makkelijk. Het kan zijn dat de remstof of ander vuil goed is ingebrand in de velg, waardoor het lastig is om het te verwijderen. Gelukkig hebben we allerlei verschillende accessoires die elk perfect zijn geschikt om te helpen bij het op en top krijgen van je velgen en deze weer in topstaat te krijgen. 

velgen reinigen Wheel Brush
#1: Wheel Brush

Wheel brush


De Wheel Brush is perfect geschikt voor een minimalistische schoonmaak van je velgen, maar ook om je velgen goed te blijven onderhouden. Het is namelijk belangrijk dat je de velgen van jouw auto consistent blijft schoonmaken om ze in goede staat te houden. Dat kan dus met de Wheel Brush.


Als het goed is heb je jouw velg ingespoten met onze velgenreiniger genaamd PRP-Wheels. Als deze eenmaal een paar minuten heeft kunnen intrekken, is het tijd om de Wheel Brush erbij te pakken. Pak de Wheel Brush, maak deze eerst nat in het sopje dat je hebt opgezet. Nu ga je met de brush over de velg en begin je te schrobben. Deze Brush heeft een relatief groot oppervlak, dus perfect geschikt om je velg snel schoon te maken en het vuil te verwijderen. Wil je jouw velgen iets uitgebreider schoonmaken? Lees dan verder. 

Wheel Woolies
#2: Wheel Woolies

Wheel Woolies


Wil jij je velgen net iets grondiger reinigen, dan zijn de Wheel Woolies een goede optie. Deze borstel is perfect geschikt voor de binnenkant van je velgen. De Wheel Woolie heeft namelijk een lange, flexibele steel die het mogelijk maakt om gemakkelijk tussen de spaken en diep in de velg te komen. Daarnaast kan je de Woolies ook in allerlei richtingen buigen om zo beter bij de lastige plekken te komen. Bovendien zijn de microvezelborstels voorzien van rubberen handvatten voor een betere grip tijdens het gebruik.


Het gebruik van de Wheel Woolie is eigenlijk hetzelfde als die van de Wheel Brush, alleen dan voor een uitgebreide reiniging. Allereerst begin je weer met het natmaken van de borstel en wacht je tot de velgenreiniger (PRP-Wheels) goed is ingetrokken. Gebruik de Wheel Woolie om de binnenkant van de velgen grondig aan te pakken en te schrobben. Werk met zachte, draaiende bewegingen om ervoor te zorgen dat alle verontreinigingen worden verwijderd, met speciale aandacht voor de moeilijk bereikbare plaatsen. Uiteraard spoel je na het schrobben je velgen grondig af om alle resten weg te spoelen.


Extra Tip: Het regelmatig schoonmaken van je velgen zorgt niet alleen voor een schone velg, maar ook voor een langere levensduur. Het is daarom ook verstandig om na een reiniging van je velg deze te beschermen met Ceramic Seal 2.0. Spray de seal op de velgen en smeer ze gelijkmatig uit met de All Purpose Towel. Ceramic Seal geeft je velgen een langdurige bescherming en maakt het toekomstig reinigen ook een stuk makkelijker. 

velgenborstel
#3 Stiff Detailing Brush

Stiff Detailing Brush


Voor het verwijderen van hardnekkig vuil en het schoonmaken van de moeilijk bereikbare hoekjes is de Stiff Detailing Brush een must. Deze borstel is uitgerust met stevige, duurzame haren die speciaal zijn ontworpen om het hardnekkige vuil op moeilijke plekken te verwijderen zonder de lak aan te tasten. De Stiff Detailing Brush is perfect voor plekken waar andere borstels niet bij kunnen, bijvoorbeeld de naden van de velgen. Hier hoopt vuil zich makkelijk in op en is bijna niet te verwijderen met normale borstels. Gelukkig kan de Stiff Detailing Brush dankzij zijn stijve haren dit wel effectief verwijderen.


De Stiff Detailing Brush gebruik je eigenlijk pas als je grotendeels van het vuil al verwijderd hebt. Het is regelmatig dat er in de hoekjes van de velgen nog wat vuil schuilt. Spuit hier nog een paar spraytjes velgenreiniger extra op, wacht even en gebruik de detail brush om het hardnekkige vuil te verwijderen. Maak stevige, cirkelvormige bewegingen om het vuil en de resten los te maken. De stevige haren van de borstel dringen door in de textuur van het vuil, waardoor je het gemakkelijk kan verwijderen. Na het verwijderen spoel je de velg weer grondig af of gebruik je een doek om de laatste resten te verwijderen.

Extra tip: Soms kan het zo zijn dat het hardnekkig vuil, metaaldeeltjes of remstof zich hecht aan de velg en niet weg lijkt te gaan. Deze zijn dan vast komen te zitten door de hete velg tijdens het rijden. Gebruik hiervoor dezelfde methode als bij de normale velgenreiniger, maar breng in de plaats van PRP-Wheels onze Fallout Remover hiervoor aan. Er zit natuurlijk al een Fallout Remover in de velgenreiniger verwerkt, maar deze is uitsluitend voor deze problemen gemaakt. 

Beste velgenreiniger?

Dat je je velgen met de juiste accessoires moet behandelen wisten we al, maar welke velgenreiniger is het beste? Hoe kan het nou dat die velgenreiniger wel het hardnekkige vuil en remstof los krijgt, maar je velg niet beschadigt. Veel velgenreinigers bevatten vaak een combinatie van oppervlakteactieve stoffen, reinigingsmiddelen en soms ook zure of alkalische stoffen. Gelukkig is de PRP-Wheels van Detailrs pH-neutraal. Deze reinigers hebben meestal ook de voorkeur, omdat ze minder agressief zijn en het risico op schade minimaliseren. Daarnaast is PRP-Wheels een combinatie tussen een velgenreiniger en een Fallout Remover, iets wat je niet vaak ziet en het dus een uniek product maakt.


Sommige reinigers veranderen na een tijdje van kleur. Dit geeft aan dat de actieve stoffen in de formule hun werk doen. Deze velgenreinigers bevatten dan chemicaliën die van kleur veranderen wanneer ze in aanraking komen met ijzerdeeltjes in remstof. Het is dus niet alleen een leuk kleurtje dat verandert, maar het geeft ook aan dat de reiniger actief werkt.

auto kleien
#4 ClayBar

ClayBar


Wil het ingebrande remstof nog steeds niet weggaan, zelfs na het aanbrengen van de Fallout Remover? Dan hebben we onze laatste truc uit de trukendoos in petto, namelijk de ClayBar. Een Clay Bar is een speciale klei die gebruikt wordt om vuil dat zich diep in de lak of het oppervlak van de velg heeft vastgezet, te verwijderen. Het kleien op zich is een essentiële stap in het detailproces van je auto, maar ook perfect om je velgen aan te pakken. Het zorgt voor een zijdezachte afwerking, omdat het vuil kan verwijderen die andere methodes niet kunnen aanpakken.

Je begint met het aanbrengen van de Clay Lube op de velg. Dit smeermiddel zorgt ervoor dat je de ClayBar soepel kan glijden over de velg zonder krassen of beschadigingen te veroorzaken. Pak een stuk klei, kneed het tot een schijf en beweeg de ClayBar met lichte druk in rechte lijnen over het oppervlak van de velg. De ClayBar absorbeert de resterende verontreinigingen en ingebrande remstof. Als je het goed doet, zie je ook dat deze restjes in het klei blijven hangen. Zit het stukje klei nu ook helemaal onder het vuil? Kneed het stuk dan weer om totdat je weer een schoon stuk hebt waar je mee aan de slag kunt gaan. Gebruik bij voorkeur de soft/medium bar, maar afhankelijk van de het hardnekkige vuil kan je ook de hard bar gebruiken. Na het kleien, voel je dat het oppervlak weer glad is en vrij van vuil. 

Banden reinigen
#5 Tire Brush

Tire brush


Nu je velgen helemaal schoon zijn, kan je natuurlijk niet met verkleurde, oude en droge banden rondrijden. Deze kan je schoonmaken met Dissolve Pre-was en RVP Protect, maar belangrijker nog: met de TireBrush. Deze borstel is speciaal ontworpen om (hardnekkig) vuil en andere verontreiniging van de banden te verwijderen. Met zijn stevige, maar ook flexibele haren kan het diep doordringen in het rubber van de band, waardoor zelfs ingesleten vuil en de bruine aanslag worden losgeweekt. Dit is vooral belangrijk bij oudere banden, waar vuil zich vaak in de poriën van het rubber heeft opgehoopt en een doffe verouderde uitstraling geeft. Daarbij zorgt het goed onderhouden van je banden ervoor dat je minder snel droogte scheurtjes krijgt. Een win-win situatie voor je portemonnee dus!


Allereerst breng je Dissolve Pre-Wash aan op de band. Hierna gebruik je de TireBrush om het vuil op de band aan te pakken. Tot slot spoel je de banden goed af en kan je RVP Protect gebruiken om de banden weer een volle kleur te geven. 


Conclusie


Het grondig reinigen en onderhouden van zowel je velgen als banden is dus essentieel voor een complete en verzorgde uitstraling van je auto. Zonder de juiste accessoires gaat het moeilijk en kan je meestal niet al het vuil verwijderen. Voor een korte velgenbeurt kan je de Wheel Brush gebruiken. Wil je hem iets uitgebreider schoonmaken en moeilijke plekken meepakken, dan kan je de Wheel Woolies gebruiken. Zit er nog wat hardnekkig vuil vast in de hoekjes en naden van de velg? Hiervoor is de Stiff Detailing Brush perfect! Toch kan het zijn dat velgen te heet zijn geworden en er remstof is ingebrand. Het kleien van je velgen kan weer zorgen voor een glad oppervlak. Tot slot mogen de banden natuurlijk niet achterblijven. Verwijder het vuil met de TireBrush en spoel uiteraard alles af. Met deze accessoires kan je elk probleem omtrent je velgen aan! Veel succes en bij vragen kan je zeker onze andere blogs checken!



Stay clean en tot de volgende keer!

Leon van Detailrs

Producten uit de guide

Foto van Leon Verstraaten Eigenaar Detailrs

Leon Verstraaten (Founder)


Onze missie bij Detailrs is om detailing toegankelijk te maken, zodat iedereen weer dat trotse gevoel kan ervaren. Ik hoop dat je weer iets nieuws hebt geleerd met de Detailrs Academy en wens je veel succes. 

Mocht je nog vragen hebben, stuur ons gerust een berichtje naar  Hello@detailrs.nl